individually crafted gardens

T +44(0)7930523878 

VTB Capital Garden - Spirit of Cornwall Project Details: Type: Show Garden Location: RHS Chelsea Flower Show 2018 Contractor: RDC Landscapes Ltd Designed by: Stuart Charles Towner & Studio Evans Lane, Constella OperaBallet & Sheila Vollmer Sponsored by: VTB Capital plc The VTB Capital Garden – ‘Spirit of Cornwall’ – is a unique creative collaboration, bringing together garden designers, architects, a composer, musicians and a sculptor; all commissioned by VTB Capital, a leading international bank. ‘Spirit of Cornwall’ is a multi-sensory experience: inspired by the work of renowned British sculptor Barbara Hepworth; and music composed by Leo Geyer – specially commissioned by the Hepworth Estate and Tate St Ives to celebrate the 40th anniversary of her garden. It has been conceived as a garden for a sculptor and a composer. Contemporary in style, the garden features a palette of subtropical and temperate plants, illustrating the unique micro-climates found throughout Cornwall. Concrete and steel form the only hard landscaping elements in the garden. The metalwork that runs throughout the garden is a physical manifestation of the music, taken from the sound wave pattern, with its peak expressed by the garden pavilion, a space for composing and performing. This has been designed by award-winning architectural practice, Studio Evans Lane. The metalwork creates a connective thread throughout the garden, much like the recurrent themes and cadences of a piece of music. The steps down to enter the garden, the bridge across the pond and the steps up to the final platform under the pavilion combine with the metal spines running the length of the garden front and back. As the sound wave pattern peaks at the rear, the metalwork arches over to create the pavilion. A large dish forms the roof structure, and acts as a reservoir with multiple metal spines dropping down to create the sides of the pavilion, resulting in an open yet enclosed space. Chainmail curtains hang from the underside of the dish and can be adjusted along tracks to increase or decrease the sense of enclosure. The inclusion of water within the garden is a reference to the sea views from Hepworth’s own garden. The water is circulated through the reservoir on the roof of the pavilion, down to the pond via a sheet of glass. This continuous circulation of the water further reinforces the repetitions within the music. Nestled amongst the planting, two metal and acrylic sculptures echo the perceived owners’ use of the garden as a space to exhibit work. Created by sculptor Sheila Vollmer, they have evolved in response to the various threads and rhythms of the garden design, music and architecture – drawing inspiration from many sources such as Russian Constructivism.

All rights reserved © Backwoods Garden Design 2016