STUART CHARLES TOWNER

individually crafted gardens

Clarence House Project Details: Type: Domestic Garden - Private Location: Hampshire Contractor: Hambrook Landscapes Ltd Designed by: Stuart Charles Towner BALI National Award Winner 2013 Set within Royal Clarence Victualling Yard in Gosport, Clarence House was the former residence of the Chief Clark, built in 1830. The original walled garden was twice the size containing formal lawns and an Orchard, but was calved in two when Berkley Homes purchased Clarance Yard for redevelopment. The clients brief required the garden to be sympathetic to its historic surroundings and the impressive Georgian architecture, while being a modern garden based around entertainment. A small yet well formed lawn sits in the centre of the garden, with a simple reflection pool flanking the rear, visually carrying the eye from one side of the garden to the other. A new summer house and terrace dominate the left hand rear corner creating the main entertaining area, with a secondary deck, pergola and outdoor fireplace located in the opposite corner. The formal design is then broken up by dramatic and luxuriant planting dominated by the existing Arbutus Unedo. Clipped Buxus balls unite the planting scheme throughout, with swathes of grasses and herbaceous plants giving movement, height and accent to the scheme. This garden is a tail of two halves, each playing just as an important part as the other, the modern sitting side by side with the old.

T +44(0)7930523878